top of page
Post: Blog2 Post
Etsi
  • Writer's pictureSos Ry

Istuminen tappaa - mitä teen?

Istumiseen liittyvät haitat ovat puhuttaneet paljon viime vuosina. Runsasta istumista pidetään jopa tupakointiin tai ylipainoon verrattavana terveyshaittana [1], joka on yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin ja ennenaikaiseen kuolemaan. Yliopisto-opiskelijan arki on valitettavan usein yhtä istumista, etenkin jos asiaan ei erikseen kiinnitä huomiota. Myös sosiaalityöntekijän työssä joutuu usein istumaan enemmän kuin suositukset ohjaisivat.


Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut Istu vähemmän – voi paremmin! Kansalliset suositukset istumisen vähentämiseen -ohjeen [2], jonka pohjalta annan nyt teille, hyvät SOS-ystävät, vinkkejä istumiseen liittyvien terveyshaittojen vähentämiseen erityisesti opiskeluun liittyvissä tilanteissa.

1. Matkusta yliopistolle kävellen tai pyöräillen – tai ruuhkabussissa, jossa et mahdu istumaan. Jos matka on liian pitkä, voit kävellä myös vain osan matkasta. Jää silloin bussista pois pari pysäkkiä ennen päämäärää.

2. Tauota istumista. Pidä pieni jaloittelutauko tunnin tai mieluiten puolen tunnin välein. Parin minuutin mittainen tauko antaa myös aivoille lisää virtaa. Tämä sopii oivallisesti yhteen opiskelutehokkuuttasi lisäävän pomodoro-tekniikan kanssa [3].

3. Käytä luentojen tauot hyväksesi. Vaikket kaipaisi kahvia tai vessataukoa, nouse ylös ja pysy jalkeilla mieluummin kuin istu taukoa luentosalissa.

4. Linna-kirjastossa on jonkin verran jumppapalloja lukusaleissa. Jumppapallolla istuminen istuminen aktivoi selän ja alavartalon lihaksia, ja se näyttää vastaavan terveyshyödyiltään seisomista [4]. Ainakin Pohjantähti-tilassa on myös pari varsinaista (pientä) seisomatyöpistettä lukemiseen tai läppärityöskentelyyn.

5. Ole luova! Allekirjoittanut rakentaa toisinaan opiskelijabudjettiin sopivan seisomatyöpöydän kotiinsa nostamalla kumollaan olevan jakkaran ruokapöydälle, asettelemalla ison kirjan sen päälle pöytälevyksi ja laittamalla läppärin koko komeuden kruunuksi. Sopii erityisesti esim. videoluentojen katseluun, kirjoittamiseen vähän heikommin.

6. Liiku! Kolmen vartin-tunnin iltalenkki selkeyttää ajatuksia ja antaa keholle sen kaipaamaa liikettä. Tällaisia liikuntahetkiä kannattaa suoda itselleen myös keskellä kaikkein kiireisintä deadline-sumaa, sillä liikunnan tiedetään vaikuttavan positiivisesti oppimiskykyyn ja kognitiivisiin taitoihin [5] – voi siis hyvinkin olla, että saat liikuntaan ”menettämäsi” ajan takaisin parantuneina opiskelukykyinä.


7. Tutustu YTHS:n Pylly ylös!-kampanjan nettisivuihin. Löydät sieltä tietoa istumisen terveyshaitoista ja taukojumppavinkkejä. Sivut löytyvät täältä: http://www.yths.fi/pylly_ylos

8. Voit ehdottaa luennoijalle pientä luennon katkaisevaa jumppataukoa. Jotkut pitävät näitä oma-aloitteisesti jo nyt!

9. Onko työpaikallasi jo seisomatyöpiste? Jos on, hyödynnä sitä! Mikäli ei, ota asia puheeksi työnantajan kanssa – istuminen on yhteydessä tuki- ja liikuntaelinsairauksiin, jotka puolestaan ovat sairauspoissaolojen myötä valtava kuluerä, joten investointi hyödyttäisi teitä molempia.

10. Ole kuitenkin armollinen itsellesi. Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, joka kaipaa myös sielun ravintoa. Silloin tällöin on siis enemmän kuin ok parantaa maailmaa istuen opiskelutovereiden kanssa tai nauttia korkeakulttuurista tai elokuvaelämyksistä istumapaikkoja myyvissä teattereissa.




Tämä teksti on julkaistu alun perin osoitteessa https://sosry.blogspot.com.

6 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Vuoden 2020 hallitus ja aktiivit

Uusi vuosi on vihdoin käynnistynyt myös SOS ry:n osalta, ja näin ollen ainejärjestömme hallitus- ja aktiivijoukko on aloittanut uusin voimin. Tänä vuonna mahtava joukkomme koostuu monipuolisesta kat

Puheenjohtajan terveiset

Hei, maaliskuu on jo pitkällä, ja sen myötä toisen vuoden opiskelijoiden käytännön opetuksessakin lähestytään jo jakson puoliväliä. Nyt on myös aika puheenjohtajan terveisille täällä blogin puolella

Sosiaalityö on...

Hyvää kansainvälistä sosiaalityön päivää! Mitä sosiaalityö on? Miksi opiskelet sosiaalityötä? Mikä on parasta sosiaalityössä? Minä kysyin, ja te vastasitte! "Parasta on työn merkityksellisyys ja arvol

bottom of page